Forum Audiofil RO
Pages: [1]   Go Down
  Print  
Author Topic: King Crimson - Hello, you progheads !  (Read 2020 times)
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
Redactia
Redactor

« on: October 05, 2008, 01:34:45 PM »

Scriu aceste rinduri ca un flashback al anilor in care mincam progress pe piine. Yes, Genesis, Gentle Giant, ELP ne-au incintat multora tineretea, dar cei mai dragi mie, si unii dintre putinii care au rezistat nemiloasei probe a timpului in colectia mea, sint King Crimson.

In principiu, trei incarnari clasice (69-71, 73-74 si 81-84) plus o revenire la batrinete, mai greu digerabila, incepind din '95.

Robert Fripp este elementul central in jurul caruia pivoteaza grupul King Crimson. Proaspat iesit din adolescenta in anii '60, ramine inmarmurit cind asculta la radio Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band si se decide sa imbratiseze o cariera muzicala. Primul album, The Cheerful Insanity Of Giles Giles & Fripp, este o incercare naiva in tonul anilor '60, un preambul la un grup mai larg care va inregistra doi ani mai tirziu In The Court Of The Crimson King, moment care marcheaza nasterea King Crimson. Considerat de critici drept unul din albumele esentiale ale rockului progresiv, debutul KC contine 21'st Century Schizoid Man, adevarat imn pentru generatia progresiva. Daca tenta psychedelica a albumului se inscrie in curentele vremii, pe disc se simte puternic influenta unor componenti efemeri cum ar fi Ian McDonald sau Michael Giles, doar refrenul puternic disonant al 21'st Century tradind intentiile belicoase ale lui Fripp. In The Wake Of Poseidon, al doilea album, este un pic chinuit de variatiile componentei grupului, schimbari de componenta care nu vor conteni nici odata cu lansarea celui de-al treilea album, Lizard. Islands aparut in 1971, incheie aceasta perioada a KC.

Din aceeasi perioada dateaza si albumul live Earthbound, al carui sunet mizerabil a devenit subiect de controversa intre Fripp si casa producatoare, care a insistat sa-l lanseze oficial, desi este mai mult un bootleg decit un album propriu-zis. Dupa anii '90, Fripp s-a revansat reeditind o multime de concerte, inclusiv din perioadele timpurii ale KC, la nou-infiintata casa de discuri Discipline Global Mobile.

Chinurile cautarii de vocalisti pentru grup, cautari in care a fost incercat la un moment dat si Brian Ferry, alaturi de Greg Lake sau Jon Anderson se vor sfirsi in 1973, odata cu regruparea sub titulatura KC a cvintetului Robert Fripp - David Cross - John Wetton - Bill Bruford - Jamie Muir. Acesta din urma a ramas o perioada extrem de scurta cu ceilalti, imediat dupa inregistrarea Lark's Tongues In Aspic s-a retras la o manastire din Scotia. Cei patru ramasi vor mai inregistra Starless And Bible Black, pentru ca apoi sa ramina doar trei pentru ultima parte a trilogiei, Red. Linia noului KC este una aflata la granita dintre rock progresiv si heavy metal, cu un sound brutal, plecat usurel inaintea vremurilor Smiley Seria este completata de o inregistrare live, USA, si de un box set aparut mult mai tirziu, care contine patru CDuri cu inregistrari ale unor concerte din perioada 73-74, The Great Deceiver. Iata marturia lui Fripp despre King Crimson '73 :

"Between 1973/74, KC had an increasingly loud bass player of staggering strength and imagination, arguably the finest young English player in his field at the time. The drummer had the temperament of a classic musician who wanted to be a jazzer and worked in rock groups. He found in King Crimson a group which gave him the freedom to spread, experiment, grow, move about and hit things hard and often. So he did. I'm not sure that Bruford/Wetton were a good rhythm section but they were amazing, busy, exciting, mobile, agile, inventive and terrible to play over.

The violinist was placed in an increasingly impossible situation. A musical and personal distance began to open between him and the rest of the group. The balance between David and Jamie, constructed in the original quintet formation, was lost. He added delicacy, and wood. But the front line couldn't match the power of the rhythm section or their volume, and the guitar were stronger than the violin. My own monitor had just bass drum and snare, and i relied on my ears for the rest. It wasn't hard to hear the bass, and almost impossible not to. At one point i put a sound screen between myself and the rhythm section. They lead the group from the centre and i lead the group from the side. They won."

K i n g   C r i m s o n   L i v e   i n   C e n t r a l   P a r k
- 25 iunie 1973 -

<a href="http://www.youtube.com/v/ulZt63ZGfZ4&rel=0" target="_blank">http://www.youtube.com/v/ulZt63ZGfZ4&rel=0</a>

Dupa o tacere de 6 ani, la inceputul anilor '80, Fripp da din nou lovitura. Alaturi de Bruford in chip de supravietuitor, coopteaza doi muzicieni de exceptie pentru a forma un nou King Crimson, Tony Levin si Adrian Belew. Acest grup reprezinta, din punctul meu de vedere, una din cele mai radicale transformari ale unui grup rock din anii '70. Vorbim de inovatie din toate punctele de vedere, al soundului, al compozitiilor, al mijloacelor tehnice folosite. Tony Levin foloseste stick-bassul, Bruford tobe si percutii electronice, Belew exploreaza o sumedenie de efecte bizare pentru chitara, singura prezenta familiara fiind Fripp, cuminte pe scaunul din stinga scenei, doar cu parul mult mai scurt. Rezultatul acestor schimbari era greu de anticipat pentru fanii grupului.

Daca privesc in urma, la toate perioadele KC, si trebuie sa aleg una, as alege fara ezitare KC '80. Virtuozitatea extraordinara a componentilor grupului este dublata de compozitii excelente, iar despre Adrian Belew, ca frontman, se poate spune ca este the 21'st Century Schizoid Man.

Cele trei albume de studio Discipline, Beat si Three Of A Perfect Pair (ironic, nu ?) au avut parte si de o imortalizare live venita ceva mai tirziu, Absent Lovers, in 1998.

Dupa o noua perioada de tacare, la mijlocul anilor '90, Fripp a reunit KC, de data asta ca un dublu-trio, adaugind alti doi muzicieni de exceptie, Pat Mastelotto si Trey Gunn. Din pacate, valoarea componentilor nu a putut suplini lipsa de inspiratie, albumele care au urmat fiind cam greu digerabile si monotone. Excursia muzicala continua pina in zilele noastre, Fripp & co lansind album dupa album in diverse combinatii ale celor sase muzicieni.

saureign
Full Member

in opinia mea, cred ca...

« Reply #1 on: October 14, 2008, 12:05:55 PM »

nu sunt de acord cu lipsa de inspiratie.
Din punctul acesta de vedere, atunci toate projekct-urile sunt neinspirate, doar pt ca sunt greu digerabile?
Robert Fripp este un muzician adevarat, care evolueaza in fiecare secunda; asta nu inseamna ca nu e valoros ceea ce face.

bibi
jupînul manelelor
Power User

« Reply #2 on: October 14, 2008, 12:15:50 PM »

salut

în primul rînd e o părere personală (mă refer la articol) ...

Am ascultat şi Projecktsurile şi restul şi mi se par mai seci şi lipsite de impactul pe care l-au avut albumele anterioare. Personal, găsesc experienţele de dupa '95 ca fiind o variaţiuni în jurul aceloraşi idei, purtate cu virtuozitate, dar cu dinţii scrîşniţi. Lipseşte umorul şi lejeritatea în exprimare. Chiar mă uitam zilele trecute la deja Vroom şi mi se pare un pas înapoi uriaş faţă de Frejus din punct de vedere a atmosferei. KC '95 abundă la capitolul tehnică şi nu contest valoarea impresionantă a componenţilor (doar sînt tot ăia + bonus).

În plus nu am afirmat că Fripp sau KC'95 ar fi lipsit de valoare ci era vorba de comparaţii între diferite încarnări Smiley

Dorian
admin (...un fel de)
Forumist Audiofil

« Reply #3 on: October 14, 2008, 12:18:07 PM »

Valoare poate fi si in faptul ca ai constata ca drumul pe care te afli nu este cel nimerit, sub aspectul asta cred ca ai dreptate. Pe undeva insa, exprimarea parerilor personale fata de o opera artistica nu se poate desprinde foarte usor de reactia emotionala (cumva conditionata de factorul usor/greu digerabil).

Today is a gift - that's why it's called the Present
Dorian
admin (...un fel de)
Forumist Audiofil

« Reply #4 on: October 14, 2008, 12:28:40 PM »

heh, bibi a fost mai rapid cu citeva secunde  Tongue, raspunsul meu era relativ la postul lui saureign Smiley Smiley

Today is a gift - that's why it's called the Present
bibi
jupînul manelelor
Power User

« Reply #5 on: October 14, 2008, 12:30:33 PM »

alte informaţii au fost postate iniţial aici .. discografie selectivă cu recenzii de pe allmusic şi ceva interviuri.

@Dorian - cred că ai formulat mai bine ca mine - problema pe care o am eu cu Fripp este legată de direcţia în care se îndreaptă.

PS. Bineînţeles că intervin subiectivismele şi considerentele personale şi mi-am permis să-l critic pe Fripp fiindcă iubesc KC (în principiu nu sînt de acord cu critica negativistă).

« Last Edit: October 14, 2008, 12:36:47 PM by bibi » Logged
Aldi
Newbie
*

« Reply #6 on: February 28, 2009, 12:49:26 PM »

King Crimson este band-ul meu preferat de progresiv. Si asta de multi ani, cam de cand am intrat in contact cu muzica lor. In ochii mei (urechile mele) doar Gentle Giant pot rivaliza cu ei.

Perioada preferata este Lark's-Starless-Red.

Un link catre un site superb, axat pe perioada in care Peter Sinfield era textierul lor
http://www.songsouponsea.com/Promenade/home.html
andu
Sr. Member

« Reply #7 on: July 08, 2009, 04:17:15 PM »

Din perioada 1995+ nu am ascultat decat THRAK si The Power To Believe, care imi plac foarte, foarte mult (al doilea in mod special). Pot fi intr-adevar de acord cu ideile muzicale nu sunt de impact, cum au fost in celelalte trei ocazii. Interesant de notat ca Fripp a promis un album nou KC pentru 2008, care insa nu a mai iesit la iveala. Omul nu e "in the mood", si nici pentru un turneu aniversar.

Ma gasiti si pe harmonium.ro
bibi
jupînul manelelor
Power User

« Reply #8 on: July 08, 2009, 04:48:12 PM »

Or fi îmbătrînit şi ei. Oricum, am înţeles că Bruford s-a lăsat.
andu
Sr. Member

« Reply #9 on: December 07, 2009, 05:00:14 AM »

Un post foarte lung si consistent pe blogul lui Fripp, despre ce inseamna King Crimson dar si despre "Endless Grief" (tzeapa luata de la management, vreo doua milioane de para, si repercusiunile ei): http://www.dgmlive.com/diaries.htm?entry=16247

Ma gasiti si pe harmonium.ro
Pages: [1]   Go Up
  Print  

Jump to:  

Theme by webtechnica.com.